Mircea Velica, învins de… ANI

576

Curtea de Apel Craiova a respins vineri cererea primarului de Izbiceni, Mircea Velica, de a anula raportul ANI, prin care era declatat incompatibil. Deşi hotărârea nu este definitivă, sunt slabe şanse ca edilul celei mai bogate comune din judeţ să mai întoarcă situaţia în favoarea sa.

Mircea Velica a fost declarat incompatibil, în primăvară, de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit inspectorilor, starea de incompatibilitate dura de mai bine de şase ani de când primarul de Izbiceni a devenit persoană fizică autorizată.

Potrivit comunicatului ANI, edilul deţinea, de la mijlocul lunii august 2009, calitatea de comerciant persoană fizică  ce contravine Legii 161 din 2003 care prevede că  „funcţia de primar şi viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului județean este incompatibilă cu calitatea de comerciant persoană fizică”.

La scurt timp după ce a fost înştiinţat cu privire la raportul ANI, Velica a solicitat magistraţilor anularea lui. După câteva luni, judecătorii Curţii de Apel Craiova au decis să respingă solicitarea primarilor. Dacă hotărârea lor va fi menţinută şi de colegii de la instanţa superioară, prefectul de Olt va trebui să declare vacant postul de primar al comunei Izbiceni. Conform prevederilor legale, Velica nu va mai putea ocupa o funcţie publică, indiferent de modalitatea în care ar putea ajunge: prin alegere sau numire, timp de trei ani.

Primarul comunei Izbiceni nu este singurul şef de asministraţie lcoală din judeţ declarat incompatibil de către inspectorii ANI: În ultimul raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, pe lista celor 25 de aleşi locali descoperiţi în stare de incompatibilitate se află cinci viceprimari din Olt.

Mircea Velica îndeplineşte funcţia de primar al comunei Izbiceni, din vara lui 2000, fiind la al patrulea mandate. Ieşirea sa din administraţie, lasă deschisă lupta pentru şefia administraţiei locale.