Autorităţile estimează triplarea numărului de preşcolari

228

Oltului i-au fost repartizaţi 1.643.000 de lei pentru  stimularea copiilor săraci să meargă la grădiniţă, sumă ce ar acoperi acordarea de 32.860 de tichete sociale, estimându-se astfel triplarea numărului de preşcolari. Primăriile au termen până pe 10 februarie să identifice beneficiarii- copii din familii defavorizate înscrişi în învăţământul preşcolar sau care ar putea fi stimulaţi să se înscrie.

Programul “Fiecare copil în grădiniţă”, implementat pentru prima dată în România cu bani de la bugetul statului după cinci ani de pilotare derulaţi de Asociaţia OvidiuRo (iniţiatoarea programului de tip conditional cash transfer) a fost finanţat zilele trecute prin hotărâre de Guvern cu suma de 55 de milioane de lei, alocată pentru acest an. Pe baza estimării numărului de copii care se găsesc în situaţie defavorizată, Oltul a primit suma de 1.643.000 de lei, bani ce acoperă acordarea unui număr de 32.860 de tichete sociale. În prezent, în grădiniţele judeţului învaţă circa 11.000 de preşcolari, estimându-se astfel că prin acest program se va reuşi triplarea numărului de înscrişi.

,,Până pe 10 februarie primăriile trebuie să trimită către administrațiile județene ale finanțelor publice sumele estimate a fi necesare în proiect. Practic, ei trebuie să aibă o situaţie cu câți copii de 3-5 ani ar avea eligibili în localitate, să calculeze sumele necesare pentru achiziționarea de tichete și să solicite de la AFP această sumă. În această etapă de implementare sunt 2 actori principali: primarul, ajutat de asistentul social, și directorul grădiniței care înscrie copiii sau îi propune pe cei deja înscriși”, ne-a declarat Maria Gheorghiu- director, co-fondator al Asociației OvidiuRo.

“Suntem în curs de identificare a celor care ar putea primi tichete, dar şi a copiilor pe care i-am putea aduce la grădiniţă. Părinţii au fost informaţi despre acest program şi îndrunaţi să depună dosare la primării cu veniturile. În urma recensămintelor noastre, mai cunoaştem copii prin cartiere care ar trebui să vină la grădiniţă şi nu vin, iar educatoarele au informat şi aceste familii despre posibilitatea de a beneficia de tichete sociale. Interesul nostru este de a şcolariza cât mai mulţi copii. Deja sunt comunităţi unde au început părinţii să se intereseze, să depună dosare, nu foarte mulţi, deocamdată câte 2-3-5, depinde de zonă.  Suntem curioşi câţi vor veni în plus. Ne aşteptăm să crească numărul de înscrişi în comunităţile de rromi, în localităţi precum Slatina, Grădinari, Piatra-Olt, Cioroiu, Fălcoiu, etc. Pe 15 februarie vom şti exact situaţia cu primele efecte ale programului.”, declară Leontina Manea, inspector şcolar învăţământ preşcolar – Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt.

Legea prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei, cu care se vor putea cumpăra produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite. Potrivit legii, stimulentele educaţionale se acordă copiilor săraci cu vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent, până la vârsta de 6 ani. Condiţia este ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură. În schimb, copiii trebuie să frecventeze zilnic grădiniţa, iar absenţele motivate să nu depăşească 50% din zilele de grădiniţă.

Potrivit statisticilor, două treimi din copiii vulnerabili de 3-5 ani din România nu sunt înscriși la grădiniță. Specialiştii arată că, pe termen lung, pentru copiii săraci, aceste discrepanțe conduc la efecte negative socio-educaționale, inclusiv dezvoltarea mai înceată a creierului și o rată mai mare a abandonului școlar. Ca urmare, copii săraci încep școala fără abilități de bază (de exemplu, capacitatea de a identifica primele zece cifre, forme, culori sau literele alfabetului) și mult în urma colegilor lor.

CITEŞTE şi:

Caravana naţională „Fiecare copil în grădiniţă” a început cu judeţul Olt. Primarii trebuie să identifice copiii în timp record